tiistai 19. heinäkuuta 2011

Ellan kalansaalis

Veljentyttöni Ella 5-vee on topakka tapaus. Mökillä serkuskolmikko päätti ryhtyä onkimaan ja matoja kaivettaessa Ella uhosi, että kaikki kalat sitten syödään kanssa.

Ikävä kyllä vain yksi pieni särki tarttui onkeen ja sekin hyppäsi karkuun ennen kuin Ella ehti napata sen.Virkkasin pikkukalastajalle oman pusukalan, joka ei ole niin vikkeläliikkeinen.

Pusi-pusi

Novitan langanjämien säikeet eivät oikein pysyneet kimpassa ja pusufisuun tuli paljon ns. särkisilmiä - miten sopivasti... Ongelma on kummallinen, koska mulla on jonkun vähäpätöisemmän valmistajan  puuvillalankoja, joissa tätä ongelmaa ei ole. Voi toki olla, ettei Novitankaan lankojen säikeet enää hylji toisiaan, langat on tosiaan aika vanhoja.


Pikkutarjotin löytyi Sörnäisten Fidasta eurolla
tyttöjen leikkiastiaston täydennykseksi mökille.

Virkkasin jälleen maskotin osat kiinni vartaloon, ettei niitä tarvitse ommella - ja ommella uudelleen kun irtoavat. Eviä ei tarvinnut täyttää, joten virkkasin ne samalla systeemillä kuin aiemmin orvokkien kerroksittaiset terälehdet (kaksi päällekkäistä terälehteä samaan edellisen kerroksen silmukkaan). Koska orvokkiohje oli hieman vaikeasti ymmärrettävä, otin nyt kuvat ohjetta varten.


Virkatun kalamaskotin kuvallinen ohje

Jos et muista miten mikäkin silmukka tehtiin, katso Viivin virkkausnetin kuvalliset silmukkaohjeet. 

1) Aloita kalan suupäästä, mutta suu virkataan viimeiseksi. Tee noin 6 ketjusilmukkaa ja virkkaa ketjuun (älä siis yhdistä renkaaksi) kiinteitä silmukoita 1 per ketjusilmukka. Viimeiseen silmukkaan tehdään 3 kiinteää silmukkaa ja jatketaan aloitusketjun toisella reunalla kiinteillä silmukoilla, jälleen 1 per silmukka.
2) Seuraava kerros jatkuu kiinteillä silmukoilla, mutta vedä lanka edellisen kerroksen silmukoiden takalangan läpi (ks. alempana kuva evien virkkaamisesta). Silmukan etummainen lanka jätetään päälle päin odottamaan suun virkkaamista.
3) Jatka kiinteillä silmukoilla tavalliseen tapaan seuraavat kerrokset. Lisää yksi silmukka joka kerroksella kalan otsaa varten (litteän suuosan keskikohta) ja joka toisella kerroksella leuan puolella.
4) Kun pää on mielestäsi sopivan kokoinen, virkataan etummaiset evät.

Jatka evien värisellä langalla vetämällä uuden silmukan lenkki vain edellisen kerroksen etummaisen langan läpi. Jätä kalan vartalon lanka odottamaan jatkoa.
Kalan suun kohtaa virkatessa lanka vedetään takimmaisen langan läpi.
Tee noin 6 kiinteää silmukka, käänny, tee 2 ketjusilmukkaa, pylväät edellisen kerroksen silmukoihin, käänny, 2 ketjusilmukkaa ja pylväät edellisen kerroksen silmukoihin, päättele.

4) Kun evä on valmis, jatka vartalon värisellä langalla edellisen kerroksen silmukoiden takimmaisiin lankoihin evän kohdalla.


5) Jatka vartalon virkkaamista kiinteillä silmukoilla loivasti kaventaen eli jätä yksi silmukka väliin joka kolmannella kerroksella kalan selän kohdalta. 
6) Tee toiset evät samaan tapaan sopivaan kohtaan.
7) Täytä kala ja virkkaa sitten aukon reunat yhteen pystysuunnassa.
8) Jos haluat kaksiosaisen pyrstön, virkkaa jälleen toinen pyrstöevä edellisen kerroksen toiseen silmukan lankaan ja toinen toiseen. Pyrstöevää levennetään reunoista molemmilla kerroksilla eli tee kaksi pylvästä edellisen kerroksen ekaan ja toiseen silmukkaan.
9) Pusuhuulet virkataan vetämällä lanka niiden kolmannella kerroksella odottamaan jätettyjen silmukan etureunojen läpi. Ensin kerros kiinteitä silmukoita, sitten puolipylväitä ja kulmissa ja ylähuulen keskikohdassa kiinteä ketjusilmukka, jotta huuliin saa oikean muodon.
10) Silmät virkataan pyörylöinä erikseen ja ommellaan kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti