tiistai 11. lokakuuta 2011

Säärystimet ylimääräisin hörsötyksin

Pari ihanaa takakesäpäivää ja sain neulottua säärystimet valmiiksi!

Täytyy muistaa tsekata sauma suoraan seuraavalla kerralla,
tekee aika tehokkaan vääräsääriefektin :D
Saimi otti hienon kuvan.

Koska pelkkä oikean ja nurjan neulominen metritolkulla on aika puuduttavaa, keksin virkistykseksi neuloa kahden kerroksen korkuisen reiän joka 10. ja 11. kierros. Reiät muodostavat ikäänkuin takasauman, joka erottuu vain jos alla eri väriset sukkikset.Koska Saimi kielsi tekemästä sen säärystimiin mitään "ylimääräisiä hörsötyksiä", kehittelin niitä sitten omiini. Neuloin nilkkaan rusetit. Rusetin ohje löytyy alta, se on ihan itse kehittelemäni. Innostuin vähän näistä ruseteista ja teen niitä ehkä vähän lisää johonkin...

Säärystimiin löytyy varmasti professionaalimpiakin ohjeita ja paljon, mutta tässä nyt kumminkin ohje aloittelijaneulojan itse kehittelemiin säärystimiin ylimääräisin hörsötyksin:
 1. Säärystimet on neulottu 7 Veljestä -langasta. Loin 58 silmukkaa, jotka neuloin ympyräksi 5 puikoilla. Ekat 10 kerrosta tein pelkkää oikein-nurin-joustinneuletta. 
 2. 10 kerroksella päättelin(?) kolmanneksi viimeisen silmukan, joka on neulottu tähän asti nurin. En oikein hallitse neulontatermistöä, mutta tarkoitan päättelemisellä siis sitä, kun neulotaan kaksi silmukkaa ihan tavallisesti ja sitten nostetaan vasemmalla puikoilla se eka sen tokan yli.
 3. Seuraavalla kierroksella päätellyn silmukan kohdalle tehdään uusi kiertämällä lanka oikean puikon päälle takakautta.
 4. Seuraavilla kerroksilla neuloin reiän kohdalla oikein, eli muusta joustinneuleesta poiketen 3 oikeaa peräkkäin. Näin reikärivi ikään kuin nousee ylös joustinpinnasta.
 5. Kolmannen reiän jälkeen lisäsin reikärivin oikealle puolelle yhden nurjan silmukan ja neljännen jälkeen vasemmalle puolelle, niin että reikärivin molemmin puolin on kaksi nurjaa silmukkaa. Hoikkasääristen ei tarvinne tehdä lisäyksiä.

Neulerusetin kuvaohje


Loin 12 silmukkaa, jotka neuloin ympyräksi
4 puikolla.
Neuloin pelkkää oikeaa.

Päättelin, kun putki oli noin 6 cm mittainen.

Jätin päättelystä pitkähkön langanpätkän, jonka pujotin neulalla
putken suun silmukoihin ja kiristin suun suppuun.
Tein saman
toiseen päähän samalla langalla ja kiristin suut vastakkain.
Kieritin edelleen samaa lankaa muutaman kerran rusetin
keskiosaan ja solmin sen sitten aloituksesta jääneeseen
langanpätkään. Edelleen sillä samalla langalla neuloin
rusetin säärystimeen kiinni ja päättelin langat.


  7 kommenttia:

  1. Hienot! Mä tilaan heti yhdet, rei'illä ja ruseteilla! Väri mielellään musta. Koska saa tulla hakemaan, vai onnistuuko kotiintoimitus? :D

   VastaaPoista
  2. Herttileidi miten upeat! :-O En kyllä mitään tällaista osannut odottaa, mun mielikuvissa säärystimet on sellaiset makkarat - sellaisetkin ihan kivat (mäkin tällä välin innostuin ajatuksesta ja koetan jostain löytää raidalliset hihat leikattaviksi etsyilijöiden tapaan :)), mutta noi on on ihan eri kaliiberia. Eikä vain rusettien ja reikien ansiosta. Aivan mahtava yhdistelmä myös nuo + sun kengät! Ja oliskohan sun säärilläkin jotain tekemistä tämän vaikutelman kanssa...

   VastaaPoista
  3. Hei, mitäs muuten Saimi tykkäs? Tuliko sieltä jo tilaus uusiin säärystimiin kaikin hörsötyksin? =)

   VastaaPoista
  4. Kiitos paljon kehuista :)

   Luulen, että musta väri ja se että käytän niitä suorina polven yli enkä rutattuna nilkkaan vaikuttaa aika paljon siihen että ne näyttää melko onnistuneilta - tulee siis vähän sellanen hoikistava ja pidentävä vaikutelma toisin kuin säärystimistä yleensä. Mutta näin ne on käytännöllisimmät, lämmittää koipia koko matkalta hameen kanssa.

   Saimi tilas välittömästi mustat säärystimet ja ruseteistakin se tykkäs, mut rei'issä ei oo kuulemma mitään järkee :D No eihän niissä järkee ookaan. En kyllä taida tehdä sille mustia vaan ehkä kirkkaat raidalliset, jos vielä joskus ehdin ja jaksan.

   Mäkin harkitsin jossain välissä pitsineuleen hihojen silpomista, mut en oo vielä keksinyt miten sen saa leikattua ja pikaisesti viimeisteltyä niin ettei se purkaannu.

   VastaaPoista
  5. Sini, voit tehdä tällaset itse. Osta kerä mustaa 7 veljestä ja nelosen sukkapuikot, löytyy joka marketista. Autan sut alkuun ja sen jälkeen homma on jopa tylsistyttävän helppoa.

   VastaaPoista
  6. Mitä, onks noi vielä Seitsemää veljestä! No onhan se mainittuna ohjeessa, huomasin vasta... Mä tein kerran samasta langasta (ja mustaakin se vielä oli) polvisukat, mutta ne näytti mun jalassa niin pökkelöiltä, että eipä niitä tullut juuri ikinä käytetyksi. Sinillä on epäilemättä yhtä hoikat sääret ja nilkat kuin Sadulla, mutta noin yleisesti suosittelisin kyllä jotain ohuempaa lankaa ainakin tollasiin hienostelusäärystimiin :D

   VastaaPoista
  7. Varmaan ihan aiheellinen neuvo, ne on kyllä aika tönköt :D Toisaalta ne on kans lämpimät ja pysyy hyvin ylhäällä. Joku ohuempi pörrönen lanka vois olla tosin vieläkin lämpimämpi - eikä siinä näkyis noin hyvin toi silmukoiden koon vaihtelu.

   Mulla sattu oleen tota lankaa sopivasti kotona, äidin vanhoja sukkalankoja. Yritän pitää kiinni siitä, et kaikki käsityömatskut löytyy kotoa, että saisin varastoja tyhjeneen.

   VastaaPoista