torstai 18. elokuuta 2011

Kesäveska

Kesäveska vasta valmistui, mutta onkohan kesää enää jäljellä... No, yhdessä runossa muistutetaan, ettei kannata surra mennyttä kesää, koska se on edessä päin. Viimeistään ens kesänä tää pääsee ulkoilemaan:


Ompelin paljon taskuja vuoriin,
joka on tietty tehty käytetystä puuvillapaidasta.

Laukun leveyden määritti se, että sinne pitää mahtua
aikakauslehti. Korkeuden puolestaan langan määrä,
sitä kun ei saanut mistään lisää. Pätkääkään ei jäänyt.

Virkkasin laukun tarpeeseen, koska vanha valkoinen kangaslaukku alko olla aika rähjä. Sopivaa lankaakin oli, koska ostin talvella Tikkurilan kierrätyskeskuksesta ison kassillisen lankoja paitsi Saimin askarteluihin, myös itselle "näitä saattaa joskus tarvita" -idealla. ...jonka sallin itselleni nykyisin vain kirppiksillä ja kierrätyskeskuksissa - ei siks että olisin niin eko, vaan siks että nurkat on väärällään sitä kamaa. 

Vyötteen grafiikasta ja langan nimestä päätellen jo muinaisella 80-luvulla, kun hienoin tunnettu sana oli City, joku on ostanut 6 kerää valkoista Novitaa. Projekti taisi jäädä hautumaan ja päätyi lopulta hyvien aikomusten hautuumaalle... Niin monille munkin projekteille kävisi ilman tätä blogia :)


80-luvulla kaikki oli cityä, 90-luvulla euroa,
mitäs viime vuosikymmenellä?

Valkoinen on valkoista vaikka vuosikymmenet vaihtuu ja muoti muuttuu. Pieni efektisäiekin on onneksi varsin huomaamaton.

Ajattelin ensin virkata pitsiä ja tartuin Sinikalta saamaani vanhaan Mary Oljen virkkauskirjaan. Sieltä löytyikin ohje nyppyvirkkaukseen ja totesin, että ehkä pitsilaukku ei oliskaan ihan mua.

Sangat on virkattu puolipylväillä renkaana.
Nakin sisään pujotin kangassuikaleen lisäämään kestävyyttä.
Sangat ompelin vuorin ja ulkokuoren väliin.

Nyppyvirkkaus osoittautui tooosi hitaaksi ja kulutti lankaa aika paljon, mutta toisaalta se teki laukusta aika jämäkän. Voi olla, että pidän tän jälkeen vähän lomaa virkkaamisesta... Ehkä.


Nyppypinnan ohje

Nyppyjä tehdään vain joka toisella kerroksella. Joka toinen kerros on pelkkiä pylväitä.
Nyppyjen välissä on aina kolme pylvästä.
Nyppy muodostuu samaan edellisen kerroksen silmukkaan virkatusta 4 pitkästä pylväästä. Kun pitkät pylväät on virkattu, koukku irrotetaan ja laitetaan ekan pp:n läpi
ja vedetään se irralleen jäänyt silmukka siitä läpi.

Koukku on siirretty ekaan pitkään pylvääseen ja
vikan lenkku on nostettu koukulle.
Kohta se vedetään tuosta läpi ja jatketaan
virkkaamista muina miehinä.

4 kommenttia:

  1. Kaunis kuin mikä! Siis keksitkö sä laukun mallin ihan omasta päästäsi? Hirveän hyvin onnistunut! Ja kirkkaanvalkoinen on vaan paras väri, siihen ei kyllästy ikinä, en ainakaan minä... Värinkö takia laukkua ei sun mielestä voi käyttää muulloin kuin kesällä? Tuota nyppymallia voisi varmaan soveltaa moneen muuhunkin paikkaan, hyvä bongaus! Mä aina selailen Mary W:n pitsikirjaa mutta jostakin syystä epäilen, että mallien ohjeet on vaikeita ymmärtää jos ei ole virkkausloogista päättelykykyä omasta takaa, samaan tapaan kuin vanhat keittokirjat ("keitä kypsäksi sopivalla lämmöllä") - onko? Asiasta toiseen, Saimille terveisiä - haluaisin kuulla, millaista siellä koulussa nyt oikein on!

    VastaaPoista
  2. Mary O:n eikä W:n, mistä lie tuo tullut :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kehuista :)

    Sari, keksin mallin ihan omasta päästäni, niin kuin aina. En vain pysty noudattaan mitään ohjeita.

    Valkonen toimii mulla vain kesäasustevärinä. Valkosesta pörrövillalangasta neulottu laukku olis ihan ok talvellakin, jos muuten sopii kokonaisuuteen.

    Monet MO:n malleista pystyy virkkaan pelkän kuvan perusteella, mutta kieltämättä törmäsin nyppyohjeissa tohon ongelmaan. Pyöreän nypyn ohje oli mun käsityskyvyn ulkopuolella, mutta tän soikean pystyi tekemään pelkän tekstin perusteella.

    Saimi kiittää terkuista, koulussa on ollut huippukivaa, tunneilla vielä kivempaa kuin välkillä :)

    VastaaPoista