torstai 16. kesäkuuta 2011

Virkattu ruusu

Toissa ystävänpäivänä tein ystävieni tyttölapsosille lahjoiksi pieniä virkattuja ruusuja. Niitä voi käyttää somistamaan melkein mitä vain: pipoa, takkia, paitaa, kassia tai vaikka jotain sisustustekstiiliä. 

Tanja lainaili tyttärensä ruusua ja tilasi lopulta itselleen isomman. Tein Tanjalle talviruusun paksusta valkoisesta langasta.


Paksusta langasta virkatun ruusun keskikohtaa ei saa
kokonaan umpeen, hakaneula pilkistää reiästä.
Reiän voi peittää esim. napilla.
Tanjan ruusuun en nappia laittanut, koska en löytänyt
riittävän neutraalia nappia, joka sopisi mihin vain
- kun en tiedä missä Tanja ruusua aikoo käyttää.

Ruusu on melko helppo tehdä ja siihen menee vain vähän lankaa, joten se sopii muista tekeleistä jääneiden langanjämien hyödyntämiseen.

Virkatun ruusun ohjeJos et muista miten mikäkin silmukka tehtiin, katso Viivin virkkausnetin kuvalliset silmukkaohjeet.
 1. Kierrä lankaa kaksi kierrosta vasemman käden etusormen ympärille ja tee langan ympärille ensimmäinen silmukka. Ruusu aloitetaan aloitussilmukkaketjun sijaan langankierrolla, jotta keskelle jäävän reiän voi kiristää langan päästä vetämällä pienemmäksi tai kokonaan umpeen.
 2. Tee lankaan 8 kiinteää silmukkaa aloitussilmukan lisäksi ja liitä yhteen piilosilmukalla.
 3. Virkkaa 5 kolmen ketjusilmukan kaarta ja liitä ne joka toiseen edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan piilosilmukalla.
 4. Tee kaariin terälehdet: kiinteä ketjusilmukka, ketjusilmukka, puolipylväs, pylväs, puolipylväs ketjusilmukka ja kiinteä ketjusilmukka.
 5. Siirry piilosilmukoilla ensimmäisen terälehden takapuolelle. Seuraavan terälehtikerroksen kaaret tehdään ensimmäisen kerroksen vapaaksi jääneisiin kiinteisiin silmukoihin.  Kaariin virkataan 4 ketjusilmukkaa.
 6. Terälehdet virkataan samoin kuin ensimmäiset terälehdet, mutta pylväitä tehdään keskelle 2.
 7. Kolmannen terälehtikerroksen kaaret kiinnitetään edellisen kerroksen terälehtien keskelle taakse. Siirry sinne piilosilmukoilla. Kaariin tehdään 5 ketjusilmukkaa ja ne kiinnitetään piilosilmukoilla.
 8. Terälehdet virkataan jälleen samoin kuin edeltävät, mutta keskelle tehdään 3 pylvästä.
 9. Kerroksia voi tehdä pari lisää, jolloin ohuellakin langalla saa hieman isomman kukan. Kaariin täytyy vain lisätä joka kerroksella ketjusilmukka ja terälehtiin pylväs.
 10. Lopuksi aloituslanka kiristetään ja langat päätellään. Ruusun taakse voi ommella hakaneulan.
 11. Jos haluat tehdä ruusuun myös vihreän lehden, sen ohje löytyy orvokkien virkkausohjeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti