tiistai 5. huhtikuuta 2011

Huopaa munille!

Koska mitään mahdollisesti joskus askartelutarvikkeena käytettävää ei voi heittää pois, meille oli kertynyt oikean munan muotoisia muovikoteloita suklaamunien sisältä. Viime pääsiäisenä keksin huovuttaa ne. 

Tämän vuoden munasatoa.
Viime vuoden munasato
Tein viime joulun alla samalla tavalla joulupalloja, alla kopioituna joulukuussa julkaisemani ohje. 

Tänä vuonna kokeilin muovimuniin sukkahousuhuovutusta: muna kiedotaan huopaan, pujotetaan sukkahousun pätkään, joka solmitaan kiinni ja heitetään pesukoneeseen muun pyykin sekaan. Pesin munat 60 asteessa ja laitoin ne vielä kuivausrumpuun.

Munat paljaaltaan.

Miehen ilme oli näkemisen arvoinen, kun toin pyykin mukana tutuhkon näköisen paketin. Ihonvärisen sukkiksen pätkässä kaksi munaa, solmulla toisistaan erotettuna... "Mikä toi on?!" Varmaankin arveli, että nyt käsityöharrastus on mennyt liian pitkälle :D


Huopaan käärityt munat
sukkiksenpätkässä
matkalla pesukoneeseen.

Joka tapauksessa sukkishuovutus onnistui hyvin, pinta oli enimmäkseen tasainen. Pienille munille se sopii paremmin, koska isojen ympärille kääritty huopa kasaantui väkisinkin niitä sukkahousuihin tunkiessa. Tässä voisi olla avustajasta hyötyä, toinen pitää sukkiksia ja toinen molemmin käsin munaa. 

Jaahas, tästä aiheesta ei näköjään voi kirjoittaa eikä lukea ilman että likainen mielikuvitus alkaa laukata... :)


Vinkkejä muoviesineiden huopapäällystykseen
 • Kierrä huovutushuopaa pari kerrosta muovin päälle, niin että ensimmäisen ja toisen kerroksen kuitujen suunta on ristikkäinen.  
 • Kastele paketti lämpimässä vedessä, johon on liuotettu marseillesaippuaa tai mäntysuopaa. 
 • Hiero käsissä, jotta huopakerrokset tarttuvat toisiinsa ja huopuvat. 
 • Huuhtele kylmällä vedellä ja anna kuivua. 
 • Huopa jää todennäköisesti hieman väljäksi ja epätasaiseksi. Sen saa kursittua kasaan pistelemällä huovutusneulalla. Neulalla täytyy pistellä vinoon, koska neula ei uppoa muoviin. Huovutusneulan voi irrottaa huovutusneulaimesta, jos on sattunut hankkimaan sellaisen. Neulain on yksittäistä neulaa kätevämpi esim. syrox-aihion päälle huovutettaessa, ks. esim. huopaenkelit. 
 • Kuviot tehdään myös huovutusneulalla, jälleen vinoon pistelemällä.

Kuviot pistellään huopaan huovutusneulalla,
jonka kärjessä on väkäsiä.

2 kommenttia:

 1. Moikka, onko tuo viimeisen kuvan munasku tehty koneessa juurikin? Mun on varmaan pakko kokeilla noita ja viedä töihin mummeleita ilostuttamaan :D Sä oot niin taitava keksiin kaikenlaista, kiitos taas hyvästä vinkistä.

  VastaaPoista
 2. Jees, ekan ja vikan kuvan munat on konehuovutettu. Unohdin tohon kirjottaa, että huopakerrokset pitäis laittaa aina vastakkaisiin suuntiin, niinkuin muissakin huovutusmenetelmissä. Jos huopuneeseen pintaan jää kuitenkin ohuempia kohtia, joista muovi kuultaa läpi, sen voi peittää neulaamalla samanväristä huopaa päälle. Jos ostat styroxmunia, niin niihin voi neulata suoraan, muoviin täytyy painella varovasti vinoon. Neula katkee tosi helposti.

  VastaaPoista