maanantai 10. tammikuuta 2011

Vauvanpeitto

Hiljattain käsitöihin hurahtanut siskoni virkkasi ja ompeli meille joululahjaksi vauvansängyn peiton.

Siskoni on harrastanut pääasiassa urheilua ja kärsiessään muutama vuosi sitten pahasta työstressistä kokeili mm. joogaa mielenrauhan saavuttamiseksi. Jooga ei auttanut, työasiat pyörivät päässä myös joogantunnin ajan. Sisko mietti mikä olisi tarpeeksi vaikea harrastus sitomaan ajatukset ja keksi kokeilla kirjontaa. Ja sehän toimi!
 
Päällinen on virkattu kiinteillä silmukoilla
Novitan 7 veljestä -langasta ja kukat Tenneseestä.
Sisko huomasi, että kirjonnalla oli muitakin positiivisia vaikutuksia stressinhallinnan lisäksi ja laajensi virkkaukseen, joka ei sido ajatuksia täydellisesti kuten kirjonta, vaan mahdollistaa esim. telkan katselun samalla. Viimeaikainen aluevaltaus taitaa olla ompelu.


Peiton vuori on tehty kirpparilta löytyneestä 80-luvun paksusta puuvillaverhokapasta. Reunapitsi oli kiinni kapassa.

Opetusneuvos Eija Vähälä on tutkinut neulomisen terveysvaikutuksia ja havainnut sen mm. laskevan sykettä. Pätee varmaankin myös virkkaamiseen. Tekemiseen liittyvällä flow-tilalla ja luovalla ongelmanratkaisuprosessilla on vaikutusta itsetuntoon ja onnellisuuden kokemuksiin. 

Savon Sanomat on haastatellut Vähälää aiheesta. (En valitettavasti löytänyt netistä lisenssiaattityötä tai mahdollisesti jo valmistunutta väitöskirjaa).

Professori Sinikka Pöllänen on kirjoittanut käsityöstä terapiana ja terapeuttisena toimintana sekä luennoinut käsityöstä psyykkisen hyvinvoinnin tukena (pdf). Myös Pöllänen mainitsee flow-tilan saavuttamisen ja vaikutukset itsetuntoon.

Pölläsen materiaalissa käsitöiden merkityksen kerrotaan olevan mm. viihdyttävää hyötyä. Tosiaan, tekeminen on kivaa ja siitä syntyy jokin konkreettinen ja parhaimmillaan jopa hyödyllinen tuotos. Myös ruuanlaitosta syntyy jotain konkreettista käsillä luovasti tehden, mutta itse en siitä ole innostunut ja yksi syy tähän on nimenomaan tuotoksen pikainen katoaminen. Ruuanlaittoa ei katsotakaan käsityöksi vaan kotityöksi.

Pöllänen on todennut käsitöiden myös tuovan mielenrauhaa, kuten siskonikin havaitsi, ja auttavan elämän ja ongelmien jäsentelyssä. 

1 kommentti:

  1. Kaikenlaiset kädentyöt ovat erittäin terapeuttisia, tsemppiterkut pikkusiskollesi :D
    Voi mun pientä kummitypsykkää....kiitos kommenteereista...toivottavasti retro unohtuu jo siihen mennessä, kun hän haaveileen vanhoista huonekaluista :)) ettei tuu huutia!

    VastaaPoista