sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Joululahjoja

Kokeilemme kahden ystäväni Mailan ja Sinikan kanssa säännöllisen epäsäännöllisesti yhdessä erilaisia askartelujuttuja betonista paperiin. Toisinaan jutut onnistuvat, toisinaan eivät, joskus joku innostuu aiheesta enemmänkin ja toiset eivät. Itselläni karkasi taannoin mopo käsistä huovutuksen ja isoäidin neliöiden kanssa, mutta niistä lisää joskus toiste...

Viime keväänä kokeilimme yksinkertaista kankaanpainantaa.  Itse tein lahjoiksi käytetyistä kankaista ommeltuja matkalle mukaan pakattavia pyykkipusseja, mustia tummalle pyykille ja valkoisia vaalealle pyykille. Saimikin osallistui talkoisiin ja teki mummulle synttärilahjaksi pyykkipussin.
Saimi reissaa usein mummulassa ja kassista on mukava löytää reissussa nopeasti pikkarit ja sukat, vaikka matkatavarat olisi muuten myllätty aivan sekaisin. Tein Saimille pyykkipussin lisäksi pöksy- ja sukkapussit.


Ohjeita ja vinkkejä
  • Pussit on ommeltu käytetyistä miesten puuvillapaidoista ja naisten pellavahousujen lahkeista. Pussin suussa on nauhakuja ja nauha, josta pussin suun voi kiristää kiinni. Ohuesta kankaasta tehty pussi pysyy kiinni nauhaa solmimattakin.
  • Leikkasimme paksusta muovikalvosta paperille piirrettyjen tai tulostettujen mallien mukaan kirurginveitsellä sablonit. Ä:n ja Ö:n pisteet kannattaa tehdä tikulla sablonin poisottamisen jälkeen.
  • Tällä menetelmällä painettavaa tekstiä suunnitellessa kannattaa valita aika suoralinjainen ja tukeva fontti. Tässä käyttämässäni fontissa oli paljon ohuita ja kaarevia kohtia, jotka olivat aika haastavia leikata.
  • Kangasvärit töpöteltiin niiden läpi kankaille vaahtomuovitöpsöttimillä.
  • Hopean värinen painatus näkyy hyvin sekä mustalla että valkoisella pohjalla.
  • Hopean värinen kangasväri oli myös sopivan jämäkkää, eikä tullut kankaasta läpi tai karannut sablonin alle niin herkästi kuin muut värit. Etenkin lapsen kanssa touhutessa kannattaa valita vähemmän juokseva väri, tuli todettua käytännössä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti