perjantai 15. lokakuuta 2010

Ensilumi

Helsingissä satoi tänään ensilumi, joka tosin hävisi jälkiä jättämättä. Nämä lumitähdet eivät sula sisälläkään.


Virkkasin lumitähdet ohuesta puuvillalangasta. Mallit ovat itse keksittyjä. Pingotin kostutetut tähdet nuppineuloilla pahvin paloille ja kuivuttuaan ne pysyvät kohtuullisesti muodossaan vaakatasossa. 

Jotta tähdet voi ripustaa ikkunaan tai vaikka joulukuuseen, ne oli siveltävä esim. Paverpolilla riittävän jäykkyyden saamiseksi. Pitsihiutaleisiin ei kannata sivellä kovin paljon ainetta, ihan pienikin määrä riittää jäykistämään ne sopivasti ripustusta varten. Liika Paverpol kuivuu läpinäkyväksi kalvoksi hiutaleen aukkoihin. Sitä voi yrittää leikata pois terävillä pienillä saksilla.

Paverpolin sijaan voi myös käyttää esim. Erikeepperiä tms. puuliimaa, jos aikoo pitää tähtiä vain sisällä. Paverpolilla saa askarteluista säänkestäviä, joten ulkokäyttöön sopiva puuliima todennäköisesti korvaisi sen ulos tarkoitetuissa askarteluissa.

Tässä vielä lähikuva yhdestä lumitähdestä.


Lumitähden virkkausohje

Jos et muista miten mikäkin silmukka tehtiin, katso Viivin virkkausnetin kuvalliset silmukkaohjeet.
  • 8 ketjusilmukkaa piilosilmukalla renkaaksi.
  • 12 kiinteää silmukkaa renkaaseen, yhdistä ensimmäinen ja viimeinen kiinteä silmukka piilosilmukalla.
  • 10 ketjusilmukkaa, pitkä pylväs joka toiseen kiinteään silmukkaan ja väliin 6 ketjusilmukkaa. Yhdistä viimeinen ketjusilmukkakaari piilosilmukalla kerroksen ensimmäisen ketjusilmukkakaaren 4. silmukkaan.
  • 10 ketjusilmukkaa, pitkä pylväs samaan kohtaan kuin ketjusilmukat, 3 ketjusilmukkaa, kiinteä silmukkaa edellisen kerroksen ketjusilmukkakaareen ja kolme ketjusilmukkaa. Pitkä pylväs + 6 ketjusilmukkaa + pitkä pylväs edellisen kerroksen pylväiden kohdalle, väliin 3 ketjusilmukkaa, kiinteä silmukka edellisen kerroksen kaareen ja 3 ketjusilmukkaa. Yhdistä viimeinen ensimmäiseen piilosilmukalla.
  • Kiinteitä silmukoita edellisen kerroksen kaariin samat määrät kuin edellisissä kerroksissa on ketjusilmuikoita. Jokaisen sakaran päässä 3 ketjusilmukkaa, piilosilmukka edeltäneeseen kiinteään silmukkaan, 5 ketjusilmukkaa, piilosilmukkaa samaan kiinteään silmukkaan, 3 ketjusilmukkaa, piilosilmukka samaan kiinteään silmukkaan ja sakaran reunaa alas kiinteillä silmukoilla. Sakaran tyvessä olevaan kiinteään silmukkaan piilosilmukka ja taas sakaran reunaa ylös kiinteillä silmukoilla. Piilosilmukka viimeisen kiinteän silmukan jälkeen ensimmäiseen kiinteään silmukkaan.
Tähti saa todellisen muotonsa vasta kun sen pingottaa nuppineuloilla sakaran kärjistä alustaan (esim. pahvinpalaan) kostutettuna ja antaa kuivua.

1 kommentti: