sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Kuteista virkattuja koreja

Virkkasin hoitopöydälle vanhoista lakanoista vaippa- ja tarvikekoreja. 

Tällaiseen isohkoon koriin kului
lähes puolitoista pehmeäksi kulunutta lakanaa.
Lakanoiden repiminen kuteiksi on hauskaa, mutta niin pölyävää hommaa, että se kannattaisi hoitaa kesällä ulkona. Lapsenkin voi valjastaa talkoisiin mukaan. Saimi repi oikein mielellään pienempää palasta keskeltä kappaleiksi revenneestä lakanasta.
Tässä korissa on raita vaaleanpunaista kuviollista kudetta,
joka ei tosin kuvassa erotu kovin hyvin.
Virkkaamiseen sopii parhaiten erittäin pehmeäksi kulunut lakana, vahvempi on jäykkyydessään raskasta sormille. Kuluneessa lakanassa on tosin usein myös värivaihtelua (ks. kuva alla), joten jos haluaa tasavärisen korin, kannattaa repiä lakana ensin osiin kuluneisuuden mukaan ja sitten vasta kuteiksi. Silloin kude on myös samanpaksuista joka kohdasta.

Kuluneesta lakanasta tulee hieman epäsiistiä pintaa
värin, kuteen paksuuden ja hapsuuntumisen suhteen.
Pehmeä lakanakangas myös hapsuuntuu revittäessä. Jos tällainen revitystä puuvillakuteesta virkattu pinta näyttää omaan makuun liian epäsiistiltä, kannattaa virkata korit, matot ym. jutut valmiista trikookuteesta. 

T-paitoja ym. trikoo- tai neulosvaatteita voi tietysti myös leikata kuteiksi, mutta silloin kuteessa on saumoja, jotka vaikuttavat pinnan siisteyteen. Mustien sukkiksten jalkaosasta muuten saisi saumatonta kudetta, mutta niitä tarvitaan aika läjä, jotta niistä voi tehdä jotain suurempaa. 

Trikoo/neulos leikataan kuteeksi poikittain, jolloin se joustaa ja kude menee ikäänkuin rullalle. Joustavaa ja joustamatonta matskua ei välttämättä kannata yhdistää samaan tekeleeseen.

Vinkkejä korin virkkaamiseen kuteista

Jos et muista miten mikäkin silmukka tehtiin, katso Viivin virkkausnetin kuvalliset silmukkaohjeet.
  1. Kori kannattaa virkata aloittaen pohjasta keskeltä. Esimerkiksi kymmenen ketjusilmukkaa ja muutama rivi kiinteitä silmukoita päälle edestakaisin virkattuina kerroksina. Jos korista haluaa neliön muotoisen, kannattaa virkata noita kerroksia sen verran, että saa neliön muotoisen lapun.
    Korin pohja, kulmissa 3 s lisäykset.
  2. Kun lappu on sopivan muotoinen, aletaan virkata kiinteitä silmukoita sen ympäri. Kulmissa laitetaan kolme silmukkaa samaan alemman kerroksen silmukkaan.
  3. Kun pohja on sopivan kokoinen, lisäykset kulmissa lopetetaan ja korin reunat alkavat nousta kierros kierrokselta.

4 kommenttia:

  1. Hei,
    Hienoja kaikki sinun tekeleet,erityisesti pidän siitä että teet kierrätysmateriaaleista uutta, kun nuo kuteet ovat aika hyvin hinnassaan tällä hetkellä.
    Osaatkoa kokemuksen pohjalta neuvoa miten tuo lakana kannattaa repiä jotta siitä saa mahdollisimman pitkää katkeamatonta kudetta?

    Kiitos paljon!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kehuista :)

    Mulle on joskus lapsena opetettu räsymaton kuteen valmistusta näin:
    1) Ensin leikataan/revitään käännetty reuna pois.
    2)Leikataan hulpioreunaan parin sentin päähän leikatusta/revitystä reunasta viilto, revitään toiseen hulpioon asti muttei kokonaan katki. Nyt pitäisi siis olla parin sentin levyinen ja lakanan leveyden mittainen pätkä kudetta, edelleen kiinni lakanassa.
    3) Leikataan saman levyinen aloitus tähän toiseen reunaan ja repäistään se taas hulpioon asti. Nyt yhtenäistä kudetta on jo kahden lakanan leveyden verran.
    Näin jatketaan lakana loppuun asti.

    Jotkut pyöristävät vähän kulmia hulpioissa, mutta mua ei haittaa pienet törröttävät kankaan liuskat - enkä myöskään jaksa pipertää kovin huolellisesti, joten multa ne jäävät leikkelemättä.

    Jos lakana on revennyt keskeltä pystysuunnassa, lakana kannattaa repiä samansuuntaisesti, siten siitä saa enemmän yhtenäistä kudetta.

    VastaaPoista
  3. Paljonkohan yhden noin 30cm halkaisijaltaan kokoisen trikookudekorin tekeminen maksaa?

    VastaaPoista
  4. En osaa sanoa kustannuksista, kun olen aina tehnyt näitä omista kierrätysmatskuista. Kannattaa kysyä lankakaupasta minkä verran tuollaiseen kuluisi kudetta ja laskea kustannus siitä.

    VastaaPoista