perjantai 7. marraskuuta 2014

Piharakennuksia


Viime kesän piharakennushankeet saatiin viimeisteltyä syksyn viimeisillä lämpimillä säillä. Pappa ja husband rakensivat piirustusteni mukaan vajan pihakalusteiden säilytystä ja polttopuiden varastointia varten. Joidenkin halot ovat käsittämättömän esteettisiä, kuin tehtaalta tulleita, meidän likaisia ja rumia ja siksi oon todella onnellinen, että avoin puukatos ei ole enää rumentamassa pihanäkymää.

Samalla rakennettiin katos kellarin sisäänkäynnin päälle. Tämän arvo ei ole niinkään estetiikassa kuin funktionaalisuudessa - sementtiraput olisivat pian alkaneet rapautua jatkuvan sääaltistuksen myötä. Katos maalataan talon väriseksi sitten kun talo maalataan muutenkin. Täysin saman värin löytäminen on osoittautunut mahdottomaksi, joten katos saa olla vielä vuoden pari valkoinen.


Meidän rakennushankkeet alkaa aina valmiin materiaalin kartoituksella. Viime talvena kiersin Papan kanssa kaikki varastorakennukset mökillä ja mittasin niistä löytyvät vanhat ovat ja ikkunat. Näiden ympärille sitten piirsin kaksiosaisen vajan ja katoksen talon kylkeen.

Vajaan löydettiin kaksi samanlevyistä ovea, jotka Pappa paneloi ja maalasi sekä lisäsi alareunaan alumiinilevyn säänkestävyyden lisäämiseksi. Vajan varastointipuolelle laitettiin myös ikkunat, jotta siellä voi tarvittaessa tehdä vaikkapa sellaisia maalaushommia, joita ei sisällä hajun vuoksi voi tehdä.

Rappukatokseen halusin ikkunat paitsi valoisuuden myös ulkonäön vuoksi. Täysin laudoitetusta katoksesta olisi tullut todella umpimielisen näköinen koppi. Onneksi varastoista löytyi melko tarkalleen samankokoisia ikkunoita kuin meidän alakerran ikkunat tuolla seinustalla. Vesikourut on vielä asentamatta. Saa nähdä ehtiikö lumi peittää ne ennen kuin asennushommiin päästään.

Paras löytö rakennuksiin oli Naroman NT-lukkosaumakattopelti, joka näyttää täsmälleen samalta kuin talon konesaumattu peltikatto - vaikka ei siis sitä ole. Tätä olisin todella kaivannut kymmenisen vuotta sitten, kun meidän mökkiä rakennettiin eikä budjetti riittänyt konesaumattuun.

2 kommenttia:

  1. Kyllä on hienot! Sun ois pitänyt ryhtyä talojen piirtäjäksi :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kyllähän sitä piirtelee pieniä vajoja, kun ei tarvi tehdä mitään oikeita laskelmia :D

    VastaaPoista