maanantai 1. elokuuta 2011

Pitsimatto

Siivosin keväällä vaatekaappiani ja sieltä löytyi aika iso kasa nuhjaantunutta trikootoppia ja -paitaa, lähinnä valkoisia. Koska meillä pestään lattioita (liian) harvoin (ja silloin kun pestään, mummo tuo omat rätit... ;)), mietin mitä muuta niistä voisi tehdä kuin lattiarättejä.

Päätin leikata ne kuteiksi ja virkata pitsimaton, jollainen on ollut jokaisessa sisustuslehdessä viimeisen vuoden aikana.




Valmiit trikookuteesta virkatut matot maksavat hunajaa, mutta ovat todella hienoja, ks. Virkkuukoukussa. Kovat hinnat ymmärtää, kun virkkaa itse ison työn trikoosta, se on nimittäin aika raskasta käsille. 

Homma ei ole myöskään helppo - ainakaan ilman ohjetta - kun maton pitäisi olla aika tasainen, ettei siihen kompastuta. Pitsikuviot saavat työn helposti lerpattamaan. Jouduin tästä syystä purkamaan uloimmat 10 kerrosta, kun matto oli melkein valmis, mutta toisaalta purkaminen jotenkin kuuluu ilman ohjetta virkatessa työn kehittelyprosessiin.



Virkkausohjetta

Virkkasin maton kiinteillä silmukoilla ja pitsikuviot seuraavasti:
  1. Kolme pylvästä edellisen kerroksen joka kolmanteen silmukkaan, ketjusilmukka jne. 
  2. Viisi ketjusilmukkaa ja kiinteä silmukka edellisen kerroksen ketjusilmukkaan
  3. Edellisen kerroksen ketjusilmukkakaariin kiinteä silmukka ja väliin ketjusilmukoita, ekassa pitsiosiossa 4, toisessa 3.
  4. Tästä jatketaan kiinteillä silmukoilla.
Reunan piparkakkukuvion tein seuraavasti 
puolipylväs, pylväs, 3 pitkää pylvästä samaan edellisen kerroksen silmukkaan, pylväs, puolipylväs ja kiinteä ketjusilmukka.

Omatekoisesta trikookuteesta

Virkkasin talvella lakanasta revitystä kuteesta koreja Lakanasta tms. puuvillakankaasta voi virkata myös mattoa ja trikookuteesta koreja. Revityssä lakanakuteessa on hapsuinen reuna ja kude menee virkattaessa ryppyyn. Trikookude menee siistimmin rullalle, mutta venyy virkatessa, joten silmukoista voi tulla epätasaisen kokoisia.

Trikoota ei voi repiä kuten lakanaa, se täytyy leikata (mikä on hiukan pitkäveteistä, joten siihen on vaikea rekrytoida lapsityövoimaa...). Topit ja paidat voi leikata spiraalina helmasta ylöspäin ja hihat ranteesta ylöspäin. Ohut trikoo leikataan noin 2-3 cm levyiseksi ja paksu noin 1,5-2 cm levyiseksi, jotta niitä voi käyttää samassa työssä.

Valmiiseen trikookuteeseen verrattuna kierrätetty on tietenkin epätasaisempaa, vaikka sen leikkasi huolellisestikin, koska saumakohdat aiheuttavat paakkuja. 

Valkoista mattoa suunnitellessa kannattaa huomioida, että valkoista on useampaa sävyä, ja miettiä haittaako, jos sävy vaihtuu kesken kerroksen. Lycraa sisältävät vaatteet menevät usein hieman harmaansävyisiksi, sillä lycra harmaantuu pikkuhiljaa pesujen myötä.

4 kommenttia:

  1. Onpa hieno! Sun blogia luettuani alan yhä selvemmin tajuta, että käsityön tekemisen mielekkyys perustuu nykypäivänä nimenomaan kierrätetyn materiaalin käyttöön. Itse tekemistä ei voi edes uskotella perustelevansa säästämisellä, kun kaiken saa valmiina kaupasta niin älyttömän halvalla, että tuntuu ihan tyhmältä mennä lanka- tai kangaskauppaan ostamaan uutta materiaalia - se oikeastaan tappaa tekemisen innon jo alkuunsa. Käsitöitä tehdessäkin vaivaa takaraivossa ajatus siitä, että on taas ostanut jotakin uutta, vaikka siihen ei yleensä ole mitään todellista tarvetta. Kierrätysmateriaalia käyttäessä voi keskittyä näpräyksen nautintoon ilman häiritseviä sivuajatuksia, kun samalla vielä voi "neutraloida" aiempaa kulutustaan (paljon uskottavammin kuin raijaamalla vaatetta UFFin laatikkoon!) ja tehdä tämän vielä entistä h-i-t-a-a-mmin - mattoprojektisi yhdistää nämä kerrassaan mainiosti :) Leikkasitko kuteet muuten pihalla? Voisin kuvitella että leikkaamisesta tulee aika paljon vaatepölyä... Miltä trikoosta virkattu matto tuntuu, samalta kuin perinteinen räsymatto vaiko kenties pehmeämmältä / kevyemmältä? Pysyykö se hyvin paikoillaan?

    VastaaPoista
  2. Kiitos!

    Noin mäkin just ajattelen, osasit taas sanallistaa mun ajatukset huomattavasti mua paremmin :)

    Leikkasin kuteita sisällä, koska se oli helpompaa pöydän päällä. Sylissä leikatessa tuli tosi epätasaista ja vaarana oli silpoa päälläkin olevat rätit. Pölyä ei tuu niin paljon kuin kuteiden repimisestä, trikoon leikkaamisesta lähtee sellasta millin mittasta langanpätkää.

    Trikoosta virkattu matto on painava ja pysyy hyvin paikallaan. Sen ihan mukava jalan alla, koska virkaten tulee aika paksua jälkeä. Luulisin että kangaspuilla trikoosta kudottu tuntuu aika samanlaiselta.

    VastaaPoista
  3. Mä toivon, että joulupukki tuo mulle tuollaisen pitsimaton :))) Sille on jo paikkakin katsottu! Toisin sanoen tosi hieno on.

    VastaaPoista
  4. Sini, kannattaa käydä neuvotteluja myös hammaskeijun kanssa :D

    VastaaPoista